Login

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Kαφές: Μια υγιεινή παρασπονδία

Τα νέα έρχονται από μια έρευνα που είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στην υγείαΈνα φλυτζάνι καφέ μπορεί να εξασφαλίσει μακροζωία; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές έχει μάλλον θετική επίδραση στην υγεία.

Τα νέα έρχονται από μια έρευνα που είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στην υγεία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ. Διαιτολογίας Νιλ Φρίντμαν και την ερευνητική του ομάδα δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Σύμφωνα με αυτά, ένα ρόφημα καφέ, ανεξάρτητα από το αν περιέχει καφεΐνη ή είναι ντεκαφεϊνέ, δεν επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος ή τη λειτουργία της καρδιάς. Ο συνδυασμός του καφέ με άλλες επιβλαβείς ουσίες είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Καφές και τσιγάρο αποδεικνύονται κακοί σύντροφοι
Οι έρευνες διεξήχθησαν σε ένα τυχαίο δείγμα 229.000 ανδρών και 173.000 γυναικών στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαπενταετία. Τα τελικά αποτελέσματα βασίστηκαν σε ένα γενικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τη συχνότητα άθλησης και τους ρυθμούς εργασίας των συμμετεχόντων. Οι ηλικίες που έλαβαν μέρος ήταν 51-71 ετών. Μέχρι το 2008, πέθαναν 52.515 από τους συμμετέχοντες, όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο New England Journal of Medicine. Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν κατά πόσο οι θάνατοι αυτοί προήλθαν και εξαιτίας του καφέ.

Στην πραγματικότητα, τα στατιστικά στοιχεία καταμαρτυρούν πως οι μανιώδεις λάτρεις του καφέ πέθαναν όντως νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν σχεδόν καθόλου καφέ. Ωστόσο αποκλειστικός υπαίτιος δεν ήταν ο καφές. Προσεκτικότερη ανάλυση των καθημερινών συνηθειών των ατόμων αυτών, έδειξε πως το 35% των ανδρών και το 48% των γυναικών που πέθαναν νωρίτερα, συνόδευαν τα έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως με τσιγάρα.
Ο καφές...με μέτρο κάνει καλό
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τη συμβολή της κάθε παραμέτρου ξεχωριστά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα προβλήματα υγείας δεν εκκινούσαν τόσο από την κατανάλωση καφέ αυτή καθεαυτή, αλλά περισσότερο από το συνδυασμό της με το κάπνισμα. Μάλιστα το γεγονός ότι το ρόφημα του καφέ ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, απενοχοποιεί την περαιτέρω δράση του. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι λάτρεις του καφέ προτιμούν να καταναλώνουν καφέ αντί για ανθρακούχα ποτά ή άλλα αφεψήματα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χημικές ουσίες, βλαβερές για τον οργανισμό.

Σίγουρα πρόκειται για μια ακόμη στατιστική έρευνα και όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι ερευνητές τα στατιστικά λάθη και οι αποκλίσεις είναι στο πρόγραμμα. Συν τοις άλλοις, η έρευνα αυτή διήρκεσε πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνεκτιμήθηκαν και έκτακτες παράμετροι. Φυσικά οι υγεία κάθε επιμέρους ατόμου αλλά και οι παράγοντες που την επηρεάζουν εξετάζονται αυστηρά εξατομικευμένα. Με μια πρώτη χονδρική ανάλυση πάντως, οι Αμερικανοί ερευνητές φαίνονται να περιορίζουν την ευθύνη του καφέ ως προς την εμφάνιση προβλημάτων υγείας παρά να τη διογκώνουν.
Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου