Login

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ποίος είναι ο ρόλος της οικογένειας σε όλη τη διαδικασία της φροντίδας στο σπίτι;

Η νοσηλευτική φροντίδα δεν αποτελεί πια κάτι που προσφέρεται αποκλειστικά από τον νοσηλευτή στα άτομα και την οικογένεια, αλλά κάτι που οργανώνεται και διεκπεραιώνεται σε συνεργασία με την οικογένεια. Οι απόψεις και τα αισθήματα της οικογένειας επομένως αποτελούν τη βάση όπου στηρίζεται το πρόγραμμα φροντίδας. Αποτελούν τον σκελετό γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο προγραμματισμός της νοσηλευτικής παρέμβασης2.
Μερικές φορές όμως το άτομα αισθάνεται μειονεκτικά προς τους άλλους λόγω του προβλήματος υγείας που τον απασχολεί Αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ατόμου/ οικογένειας/ νοσηλευτή.

Για την εξασφάλιση σωστής διαπροσωπικής σχέσης ατόμου/ οικογένειας/ νοσηλευτή απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να αισθάνεται το άτομο ότι είναι αποδεκτό όπως είναι, και να αντιμετωπίζεται σαν ίσος προς ίσον. Αυτό αποτελεί το κλειδί για την αποδοτική συνεργασία νοσηλευτή- ατόμου- και την επιτυχημένη επίσκεψη στο σπίτι2 .
Όταν ο νοσηλευτής επισκεφτεί την οικογένεια στο σπίτι, αρχίζει ένα στάδιο αξιολόγησής της το οποίο βοηθά στη σωστό προγραμματισμό των επόμενων επισκέψεων.

Η οικογένεια αποτελεί ουσιαστικό πυρήνα της νοσηλείας στο σπίτι. Ο όρος οικογένεια εδώ χρησιμοποιείται με πολύ ευρεία έννοια και περιλαμβάνει κάθε άτομο που αναλαμβάνει να βοηθήσει στη φροντίδα του ατόμου στο σπίτι. Στα καθήκοντα του ατόμου αυτού περιλαμβάνεται η επίβλεψη και η βοήθεια προς το άρρωστο άτομο, η υποστήριξή του σε κάθε νοσηλεία, όπως ατομική περιποίηση και καθαριότητα, διατροφή, λήψη φαρμάκων, κινητοποίηση του ατόμου και σε κάθε δραστηριότητα που συντελεί στην βελτίωση της υγείας του. Το άτομο αυτό στον χώρο της οικογένειας είναι πολύτιμο, διότι εξασφαλίζει την συνέχεια της φροντίδας στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των επισκέψεων των ειδικών επιστημόνων ( νοσηλευτών, γιατρών, φυσιοθεραπευτών, κλπ.) 2.
Για την εκτίμηση της αποδοτικότητας αυτών των υπηρεσιών πρέπει να λαμβάνονται
υπόψη τουλάχιστον τρία κριτήρια:
- Το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη νοσηλεία ασθενών στο σπίτι σε σχέση
με το νοσοκομείο.
- Η ποιότητα ζωής των ασθενών στο σπίτι και ειδικότερα εάν οι υπηρεσίες
νοσηλείας στο σπίτι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που
προκύπτουν.
-Η διαφορά επιβίωσης μεταξύ σπιτιού και νοσοκομείου 1,20.

-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Πέρα από τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που έχουν τα προγράμματα νοσηλείας στο σπίτι, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Μερικά από αυτά είναι:
- Είναι λιγότερο αποτελεσματική για το νοσηλευτή από το να εργάζεται με ομάδες ή
να βλέπει πολλά άτομα σε μια μονάδα βραχείας νοσηλείας.
- Ο χρόνος μετακίνησης μπορεί να είναι αρκετός ή και οικονομικά ασύμφορος.
- Ίσως είναι δύσκολο να ελεγχθούν αποσπάσεις της προσοχής από ζωηρά παιδιά ή
τηλεόραση.
- Τα άτομα μπορεί να φοβούνται με την οικειότητα που αποκτάται στις επισκέψεις
στο σπίτι.
- Μπορεί επίσης να τεθεί ως ζήτημα και η ασφάλεια του νοσηλευτή-τριας κατά την
επίσκεψη σ' ένα άγνωστο περιβάλλον 1,21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου