Login

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Απεργία φαρμακοποιών την Τετάρτη


Σε αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προχωρούν από την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαΐου, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Την ίδια ημέρα, οι φαρμακοποιοί θα κλείσουν τα φαρμακεία τους στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας και θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών κέντρων. Η αναστολή της πίστωσης πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι το αντίτιμο των φαρμάκων και εν συνεχεία, με την απόδειξη πληρωμής, θα απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.
Στην απόφαση αυτής της μορφής κινητοποιήσεων κατέληξαν χθες οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου -στην οποία συμμετείχαν και πρόεδροι συλλόγων μεγάλων αστικών κέντρων- ως αντίδραση στην καθυστέρηση αποπληρωμής οφειλών του Οργανισμού για συνταγές που εκτελέστηκαν τον μήνα Μάρτιο. Το ποσό που οφείλεται στους φαρμακοποιούς πανελλαδικά για τις συνταγές του Μαρτίου ανέρχεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 250 εκατ. ευρώ χρωστάει από το 2011 ο ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία από τα οποία συνίσταται. Προχθές, κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΠΦΣ με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έγινε σαφές ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί σε αυτήν τη δεδομένη χρονική στιγμή να αποπληρώσει τους φαρμακοποιούς λόγω ελλιπούς χρηματοδότησής του από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αποδώσει ποσά για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων στο ΕΟΠΥΥ, ενώ το ΙΚΑ χρωστάει τον Μάρτιο, αφού «δέσμευσε» 130 εκατ. ευρώ που έπρεπε να αποδοθούν στον Οργανισμό, προκειμένου να πληρώσει συντάξεις.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς και με δεδομένο ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ αποτελείται από τους κλάδους υγείας έξι Ταμείων, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων τους προέρχεται από τις συνταγές που εκτελούν στο πλαίσιο σύμβασης με τον Οργανισμό. «Tα φαρμακεία «πνέουν τα λοίσθια» κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και εξαιτίας της μηδενικής πιστωτικής πολιτικής από μέρους των εταιρειών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, που ζητεί την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και μια «γενναία» επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των επιταγών από τους φαρμακοβιομηχάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου