Login

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Γερνώντας με αξιοπρέπεια: πώς θα προστατέψουμε τους ηλικιωμένους από την κακομεταχείριση


Τα άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν δικαίωμα σε προστασία από κάθε είδους κακομεταχείριση, η οποία δυστυχώς αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο. Το συνέδριο της ΕΕ φέρνει στην επιφάνεια δυσάρεστες αλήθειες και τονίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για καλύτερη φροντίδα των ηλικιωμένων.
Όλοι μας αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο της εξάρτησής μας από άλλους όταν γεράσουμε. Πόσο σίγουροι όμως είμαστε ότι δεν θα πέσουμε θύματα κακομεταχείρισης ή εγκατάλειψης, όταν δεν θα είμαστε πια σε θέση να αυτοεξυπηρετούμαστε;
Με τα σημερινά δεδομένα πολλοί από μας δεν νιώθουν καθόλου σίγουροι: πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΕ έδειξε ότι το 47% θεωρεί την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων διαδεδομένο φαινόμενο στη χώρα τους. Για ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, η ΕΕ αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα.
Το συνέδριο της ΕΕ για την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων DeutschEnglishfrançais, που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα, φέρνει σε επαφή ειδικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων και την έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου που θα φέρει στο φως δυσάρεστες αλήθειες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακομεταχείριση γίνεται συνειδητά: ενήλικες αποσπούν χρήματα από τους ηλικωμένους γονείς τους, ή οίκοι ευγηρίας χορηγούν υπερβολικές δόσεις ηρεμιστικών. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η κακομεταχείριση εκδηλώνεται με την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, ιδίως όταν αυτοί που τους φροντίζουν δεν έχουν τα μέσα ή το χρόνο για να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα.
Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 12% του πληθυσμού θα έχει ηλικία 80 ετών και άνω μέχρι το 2050, ολοένα και περισσότερα άτομα θα έχουν ανάγκη από τη φροντίδα συγγενών ή επαγγελματιών. Οι δράσεις της ΕΕ για τη δημόσια υγεία στοχεύουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού.
“Τα κράτη μέλη έχουν αρχίσει να παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη σ' αυτούς που φροντίζουν ηλικιωμένους και στους συγγενείς μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης και καθοδήγησης”, δήλωσε ο Επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων κ. Βλαντιμίρ Σπίντλα, πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Υποστήριξε δε ότι η φροντίδα προς τους ηλικιωμένους θα πρέπει να καλύπτεται από τη νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελούν οι ομάδες και τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κακομεταχείρισης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο δημόσιος διάλογος για την κακομεταχείριση και εγκατάλειψη των ηλικιωμένων βρίσκεται ακριβώς στο σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια ο διάλογος για την κακοποίηση των παιδιών, δηλαδή μόλις τώρα αρχίζουμε να συζητάμε γι' αυτό. Ευελπιστούμε ότι, όπως έγινε και με το θέμα των παιδιών, το πρόβλημα της φροντίδας των ηλικιωμένων θα αποτελέσει θέμα πολιτικής προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου