Login

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η ακράτεια δεν είναι ταμπού!



Η ακράτεια ούρων είναι απλά μια κοινή διαταραχή, δεν είναι ταμπού. Εκτιμάται ότι το 20-30% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ακράτεια ούρων. Πάνω από 200 εκατ. ανθρώπων στις αναπτυγμένες χώρες έχουν ακράτεια. Η διαταραχή σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί ενοχική συμπεριφορά στο άτομο, του μειώνει την αυτοπεποίθηση, το κάνει να νιώθει ανασφάλεια και φόβο. Δυστυχώς όμως, λίγοι πάσχοντες παίρνουν το θάρρος να επισκεφθούν έγκαιρα έναν ουρολόγο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους. Αυτό σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα, τους δημιουργεί εντάσεις με την οικογένεια ή το κοινωνικό περιβάλλον ακόμα και εργασιακά προβλήματα. Με αφορμή την Εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα από 28 Μαΐου – 3 Ιουνίου, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία διοργανώνει μια σειρά δράσεων προκειμένου να ενημερώσει όλους τους έλληνες.

Την εβδομάδα αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στη τηλεφωνική γραμμή 211 800 86 08 για να κλείσουν δωρεάν ραντεβού, με ουρολόγο (με απλή αστική χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο). Επίσης, για την ενημέρωση του κοινού θα στηθούν περίπτερα σε πλατείες τεσσάρων Δήμων (Πειραιώς, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Νέας Σμύρνης) από όπου θα διανέμεται έντυπο υλικό με πληροφορίες για το θέμα της ακράτειας. Ενημερωτικό υλικό θα δοθεί και σε ΚΑΠΗ, Εκκλησίες, Λαϊκές Αγορές, Σταθμούς Μετρό, Φαρμακεία και Νοσοκομεία, ενώ θα τοποθετηθούν αφίσες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης, θα λάβει χώρα ημερίδα ενημέρωσης στη πόλη της Καλαμάτας στις 2 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα, με στόχο τη ενημέρωση του κοινού.

Όπως επεσήμαναν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος Ουροδυναµικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.), κος Ηρακλής Μητσογιάννης και ο Συντονιστής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ε., κος Ηρακλής Πούλιας, η ακράτεια ούρων είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν πρόκειται για νόσο, αλλά για σύμπτωμα που προκύπτει από μία ή περισσότερες διαταραχές της λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος.

1 στις 6 γυναίκες άνω των 20 ετών έχει ακράτεια

Όπως επισήμαναν οι ειδικοί οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που από τους ειδικούς αποδίδεται στο θέμα ανατομίας αλλά και στην εγκυμοσύνη. Η πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.

Η ακράτεια πιστεύεται ότι οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμοί (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ), η κύηση και ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση και η παχυσαρκία.

Οι τύποι ακράτειας είναι:

• Ακράτεια προσπαθείας. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του βήχα, του φταρνίσματος, του γέλιου ή της σωματικής άσκησης.

• Επιτακτική ακράτεια. Η ανάγκη ούρησης είναι επιτακτική τόσο έντονη που δεν μπορεί να κατασταλεί, οπότε συχνά φεύγουν τα ούρα πριν το άτομο προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει ακόμη κι όταν δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ούρων μέσα στην κύστη, ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

• Μεικτού τύπου ακράτεια. Συνδυασμός επιτακτικής ακράτειας και ακράτειας από προσπάθεια.

• Ακράτεια από υπερπλήρωση. Όταν ο ασθενής δεν αισθάνεται την ανάγκη να ουρήσει, γεμίζει η κύστη μέχρι του σημείου που αρχίζει να ξεχειλίζει και να υπάρχει απώλεια ούρων.

Στην περίπτωση αυτή, η κύστη είναι πάντα γεμάτη και γίνεται απώλεια μικρής ποσότητας ούρων. Αυτός ο τύπος ακράτειας είναι σπάνιος. Όταν διαπιστώνεται ακράτεια ούρων ο πάσχων πρέπει να επισκεφθεί ουρολόγο. Επειδή η ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερα προβλήματα, η θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλλει και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Η διάγνωση

Οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν τη νόσο με μια απλή κλινική εξέταση αλλά σε κάποιες μορφές επιβάλλεται η απεικόνιση ή ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Τρόποι θεραπείας

Ανάλογα με τη μορφή ακράτειας αλλά και τα πιθανά συνοδά νοσήματα εφαρμόζεται από τους ειδικούς η κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι μια απλή φυσικοθεραπεία και εκπαίδευση της κύστης ή φαρμακευτική αγωγή και σε βαριές περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση οποία παρουσιάζει από 80-90% ποσοστά επιτυχίας.

Ανθή Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου