Login

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Γονείς προσέξτε: Δυναμώστε τα οστά των παιδιών σας

Παιδί που παίζει ποδόσφαιρο
Η φυσική κατάσταση των παιδιών δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι.
Ο χρόνος που αφιερώνεται για να εξασκούν το σώμα τους είναι πολύ λίγος. Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 25% των παιδιών, εξασκείται στο βαθμό που θα έπρεπε.
Παράλληλα ο αριθμός των παιδιών που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, αυξάνεται ανησυχητικά.
Όμως η απουσία μιας ικανοποιητικής καθημερινής σωματικής εξάσκησης στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αδυναμίες των οστών και του σκελετού τους.

Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδιά που δεν κάνουν τουλάχιστο από 35 έως 60 λεπτά περπάτημα ή γυμναστική ή άλλη εξάσκηση κάθε μέρα, μπορεί να μην δώσουν την ευκαιρία στον οργανισμό τους να κατασκευάσει τα δυνατά οστά, που θα χρειαστούν αργότερα στη ζωή τους.
Τα οστά μεγαλώνουν σε μέγεθος και δυναμώνουν κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Η οστική μάζα την οποία θα δημιουργήσει κάποιος κατά την παιδική ηλικία, δια μέσου της σωματικής εξάσκησης, θα καθορίσει την υγεία του σκελετού κατά την ενήλικη ζωή.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για τα παιδιά, να μη χάσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία για να δυναμώσουν τα οστά τους και να έχουν ένα, όσο το δυνατό πιο υγιή σκελετό κατά την ενήλικη ζωή.
Εάν θέλουμε τα παιδιά να έχουν δυνατά οστά, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν. Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που μεταβάλλεται συνεχώς. Υπάρχει μια αδιάκοπη λειτουργία των οστών, κατά την οποία νέος ιστός αντικαθιστά τον παλαιότερο, με τη σύνθεση και δημιουργία νέου οστού.
Η σωματική εξάσκηση υποβάλλει τα οστά στις δυνάμεις των μυών και της βαρύτητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα κύτταρα που δημιουργούν οστικό ιστό. Με τον τρόπο αυτό τα οστά γίνονται δυνατότερα.
Τα παιδιά που κάνουν την απαραίτητη σωματική εξάσκηση, θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση, όταν θα γίνουν ενήλικες. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, για τα κορίτσια διότι, όπως είναι γνωστό οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Επιπρόσθετα, εκτός από την ενδυνάμωση των οστών, η τακτική σωματική εξάσκηση δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη δύναμη και την ευκαμψία των μυών, λειτουργά εναντίον του στρες και της κατάθλιψης, μειώνει το βάρος σώματος και βελτιώνει τον ύπνο.
Η παιδική ηλικία έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη συνηθειών που θα διαρκέσουν για όλη τη ζωή.
Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να παίρνουν ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου δια μέσου της διατροφής τους. Η οστεοπόρωση οδηγεί στη μείωση του ασβεστίου από τα κόκαλα. Γι' αυτό οι νέοι θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά από τη διατροφή τους τουλάχιστο 1.300 mg ασβεστίου.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποφύγουν την καθιστική ζωή και να αρχίσουν να εξασκούνται περισσότερο. Αντί να κάθονται για ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα πρέπει να παίζουν έξω ή να κάνουν κάποιο σπορ.
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να αρχίσει κάποιος ένα πρόγραμμα τακτικής εξάσκησης. Η βασική αρχή που πρέπει να διέπει ένα ξεκίνημα, είναι να ξεκινήσει και να προχωρά αργά και σταθερά.
Τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση με μια σειρά από διαφορετικές δραστηριότητες.
Είναι καλό να διαλέξουν αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που να είναι ταυτόχρονα και διασκεδαστικές. Αυτές μπορεί να είναι οι ίδιες ή διαφορετικές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Είναι καλό πάντοτε να γίνεται μια προθέρμανση και στο τέλος ένα χαλάρωμα με λίγο περπάτημα. Οι ασκήσεις τεντώματος και ευκαμψίας μειώνουν τον κίνδυνο για τραυματισμούς.
Κάθε μέρα, ο ελάχιστος αναγκαίος χρόνος για σωματική εξάσκηση είναι 35 λεπτά. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται όλα σε μια περίοδο. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να αφιερωθούν 20 λεπτά για ένα σπορ και 15 για περπάτημα. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείται ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφονται οι δραστηριότητες που γίνονται κάθε μέρα.
Για να δυναμώσουν τα πόδια, το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και οι μυς των γοφών, τα παιδιά μπορούν να κάνουν ορισμένα σπορ όπως: τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, γυμναστική, ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, χορό, αεροβική γυμναστική, τένις, καράτε και διάφορα άλλα ομαδικά ή ατομικά αθλήματα.
Μερικές συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες για να καταφέρουν οι γονείς τα παιδιά τους, να αρχίσουν πιο εύκολα να ασκούνται περισσότερο:
  1. Πρέπει να εμπεδωθεί η ιδέα στα παιδιά ότι η σωματική εξάσκηση είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και διασκεδαστική
     
  2. Οι γονείς θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες με τα παιδιά. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να κάνουν μαζί ποδήλατο ή να παίξουν μαζί ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα ή να κάνουν ένα μακρινό περίπατο μαζί με τα παιδιά τους
     
  3. Η εξάσκηση θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Επίσης δουλειές στο σπίτι όπως το μάζεμα των φύλλων, το κόψιμο του γρασιδιού, το σκάλισμα του κήπου ή ο περίπατος του σκύλου, είναι αποτελεσματικοί τρόποι για την αύξηση του χρόνου σωματικής δραστηριότητας
     
  4. Είναι καλό να ορισθεί και κάποιος χώρος μέσα στο σπίτι για σκοπούς σωματικής εξάσκησης. Επίσης ορισμένα δώρα θα πρέπει να επιλέγονται με στόχο να βοηθούν τη γυμναστική και την εξάσκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου