Login

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Γρίπη και κρυολόγημα: Μυστικά προφύλαξης

Η γρίπη αρχίζει απότομα, προκαλεί ψηλό πυρετό, ρίγος, μυϊκούς πόνους, πόνο λαιμού, βήχα και μύτη που τρέχει.
Η γρίπη και το κρυολόγημα είναι μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από ιούς.
Το κρυολόγημα είναι ηπιότερη ασθένεια απ' ότι η γρίπη. Οι ασθενείς με κρυολόγημα σπάνια έχουν πυρετό, πονοκεφάλους ή την πολύ σοβαρή εξάντληση με καταπόνηση που παρουσιάζουν συχνά οι ασθενείς με γρίπη.
Επιπλέον η γρίπη διαδίδεται γρήγορα σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων κατά την εποχή της γρίπης που διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο κάθε χρόνο.
Η γρίπη προκαλεί επιδημίες σε κοινότητες και υπολογίζεται ότι από 5% έως 20% των ανθρώπων προσβάλλονται από γρίπη κάθε χρόνο.    

Τα παιδιά είναι 2 έως 3 φορές πιο πιθανόν να προσβληθούν από τη γρίπη σε σύγκριση με τους ενήλικες. Επίσης τα παιδιά συχνά μεταδίδουν τους ιούς της γρίπης στους ενήλικες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς σοβαρά προβλήματα από τη γρίπη. Ωστόσο εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό χρειάζεται να εισαχθεί σε νοσοκομείο για θεραπεία και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς αποβιώνουν.
Για την προφύλαξη όλων από την γρίπη είναι σημαντικό να μην ξεχνούμε μερικά σημαντικά στοιχεία:  
1. Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος ζουν για ώρες σε διάφορες επιφάνειες (χερούλια πορτών, γραφεία, θρανία, τραπέζια, πάγκους). Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, για τη δική σας προστασία και των άλλων.
2. Η γρίπη αρχίζει απότομα, προκαλεί ψηλό πυρετό, ρίγος, μυϊκούς πόνους, πόνο λαιμού, βήχα και μύτη που τρέχει. Η καλύτερη πρόληψη είναι το εμβόλιο για όλους.
3. Εάν αγγίξετε με τα χέρια τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας μετά από επαφή με άτομο ή επιφάνεια που έχει τον ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης, πιθανόν και εσείς να πάθετε το ίδιο.
4. Μετά από αεροπορικό ταξίδι, ένας επιβάτης στους πέντε έχει σημεία κρυολογήματος. Για την πρόληψη, πλένετε τα χέρια μετά από χειραψίες και αποφεύγετε να αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια και το στόμα σας.
5. Η γρίπη είναι σημαντικός δολοφόνος ασθενών με καρδιοπάθειες και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Κάθε χρόνο τα ευπαθή άτομα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης.
6. Για τον πόνο λαιμού πίνετε πολλά υγρά, τσάι και ζεστό χυμό λεμονιού με νερό. Οι γαργάρες με αλατόνερο, χαμομήλι και η ενυδάτωση εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των ιών του κρυολογήματος.
7. Για το κρυολόγημα και τη γρίπη, η κοτόσουπα με λαχανικά βοηθά πολύ. Ο φυσικός ζωμός κοτόπουλου έχει αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση. Ανακουφίζει και μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης.
8. Οδηγοί προσέξτε: Τα άτομα με κρυολόγημα ή γρίπη παρουσιάζουν μεγάλη μείωση των ικανοτήτων για οδήγηση και είναι αιτία χιλιάδων δυστυχημάτων κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου