Login

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα

Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από διάφορα αλλεργιογόνα.
Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα (που είναι επίσης γνωστή σαν αλλεργικός κατάρρους) είναι μια συχνή πάθηση που προκαλείται από αλλεργία σε διάφορα ειδικά αλλεργιογόνα.
Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορεί να είναι γύρη που αιωρείται στον αέρα από δέντρα, λουλούδια, χόρτα, γρασίδια ή ακόμη από αγριόχορτα. Επίσης τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι σπόρια από μύκητες.
Η γύρη αποτελείται από μικροσκοπικά κύτταρα των φυτών που κάνουν λουλούδια. Η γύρη και τα σπόρια σε ορισμένες εποχές του χρόνου βρίσκονται σε αφθονία στον αέρα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας;

Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από τη μύτη που τρέχει συνεχώς, από συμφόρηση της μύτης και από το συχνό φτάρνισμα.
Υπάρχει ένα αίσθημα φαγούρας στα μάτια, στο λάρυγγα και στον ουρανίσκο του στόματος.
Επίσης τα μάτια μπορεί να τρέχουν και να είναι κόκκινα.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει μόνιμη ίαση από την εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα. Όμως ορισμένα φάρμακα όπως τα αντί-ισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα κορτικοστεροειδή σε τοπική εφαρμογή από τη μύτη, μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα.
Η ανοσοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη και να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Ένας ειδικός γιατρός αλλεργιολόγος μπορεί να συστήσει μια σειρά από ειδικές ενέσεις για απευαισθητοποίηση από τα αλλεργιογόνα τα οποία επηρεάζουν τον ασθενή.
Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας είναι η πρόληψη των επεισοδίων της αλλεργίας αυτής με τη μείωση της έκθεσης του ασθενούς στα αλλεργιογόνα που τον επηρεάζουν.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό:
  1. Κατά την εποχή που εκδηλώνεται η αλλεργία, τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού πρέπει να διατηρούνται κλειστές. Επίσης πρέπει να υπάρχει σύστημα κλιματισμού στο σπίτι και στο αυτοκίνητο
     
  2. Είναι καλό να χρησιμοποιείται μια συσκευή που μειώνει την υγρασία του αέρα και να διατηρείται η υγρασία σε χαμηλά επίπεδα
     
  3. Στις χρονικές περιόδους που η γύρη βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα στον ατμοσφαιρικό αέρα, είναι καλό και εάν είναι εφικτό, οι ασθενείς να αποφεύγουν  και να ελαχιστοποιούν τις δραστηριότητες τους έξω στον ανοικτό αέρα
     
  4. Είναι προτιμότερο να μη γίνεται το κόψιμο του γρασιδιού και το μάζεμα των φύλλων και να αποφεύγεται η επαφή με το φρεσκοκομμένο χορτάρι
     
  5. Οι ασθενείς που υποφέρουν από την πάθηση αυτή θα πρέπει να να κάνουν ένα μπάνιο ή ντους και να αλλάζουν ρούχα μετά από δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
     
  6. Τα ρούχα, μετά από το πλύσιμο, θα πρέπει να μην απλώνονται έξω για να στεγνώνουν αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ένας στεγνωτήρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου