Login

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Παρά τον έντονα ενημερωτικό και επιμορφωτικό του χαρακτήρα, το Διαδίκτυο πολύ συχνά φιλοξενεί παράνομο ή προσβλητικό περιεχόμενο. Όταν ξεκινάει την πλοήγηση του στο Ίντερνετ, ένα παιδί βρίσκεται μπροστά σε ένα «λαβύρινθο» πληροφορίας, εικόνων και περιεχομένου. Σε όλο αυτό τον κυκεώνα πληροφορίας, οι γονείς οφείλουν να καθοδηγούν το παιδί στην αναζήτηση σωστών πηγών και περιεχομένου. Οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνολογίας και οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες στις οποίες απευθύνεται μεγάλο μέρος των εφαρμογών της, καθιστούν επιτακτική τη στοιχειώδη ενημέρωση των γονέων για τις τρέχουσες εξελίξεις και, αντίστοιχα, για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ανήλικό ή έφηβο παιδί στο Διαδίκτυο.

Βασική διαπίστωση που πρέπει να αντιληφθούν οι γονείς είναι ότι η απαγόρευση χρήσης του Διαδικτύου και η «δαιμονοποίηση» του μέσου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αφού τα παιδιά σήμερα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από κάποιο από τα εκατοντάδες Ίντερνετ καφέ και μάλιστα σε ένα λιγότερο ασφαλές περιβάλλον από αυτό του σπιτιού.

-Ο υπολογιστής, καλό είναι, να βρίσκεται σε κάποιον από τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, κατά προτίμηση στο σαλόνι ή στο καθιστικό μαζί με την τηλεόραση όπου κάθεται όλη η οικογένεια. Με τον τρόπο αυτό η πλοήγηση στο Διαδίκτυο αποκτά πιο «συλλογικό» χαρακτήρα. Δραστηριότητας. Η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να είναι ορατή από οποιοδήποτε σημείο του δωματίου.

-Αφιερώστε χρόνο για να πλοηγηθείτε μαζί με το παιδί στο Διαδίκτυο. Δείξτε του σελίδες κατάλληλου περιεχομένου και φροντίστε να τις προσθέστε στις «Αγαπημένες» (Favorites) ώστε μελλοντικά το παιδί να τις ανακαλεί από εκεί. Έτσι θα εκμηδενίσετε τα περιθώρια μελλοντικού λάθους πληκτρολόγησης της ιστοσελίδας στον browser, που μπορεί να οδηγήσει κάπου άλλου.

-Ενημερώστε το παιδί για τους κανόνες συμπεριφοράς σε ένα chat room ή σε ένα forum. Τονίστε ότι ποτέ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα πρέπει να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία ή οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό του. Παράλληλα, συζητήστε μαζί του για τους συνομιλητές του στο Διαδίκτυο, το θέμα των συζητήσεων, τα σχόλια και τις εντυπώσεις του για αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου