Login

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Καλύτερη αντιμετώπιση με αρθροσκοπική απελευθέρωση


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αφορά την πίεση ή παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα, συχνότερα λόγω πάχυνσης του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού. Η πάθηση αυτή είναι πολύ συχνή στη σύγχρονη εποχή όπου η συνεχής και πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε συνδυασμό με κακή στάση του σώματος, επιδεινώνουν την πίεση του μέσου νεύρου μέσα στο καρπιαίο κανάλι (σύνδρομο υπέρχρησης).

Επίσης η πάθηση μπορεί ν' αποτελεί επιπλοκή καταγμάτων περιφερικού άκρου κερκίδος, ή να εμφανίζεται και σε ασθενείς με συστηματικές παθήσεις όπως υποθυρεοειδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, αμυλοείδωση με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με αυτή του υπόλοιπου πληθυσμού. Συχνότερα πλήττονται γυναίκες μέσης ηλικίας, κυρίως στο δεξί χέρι. Συχνή είναι η εντόπιση του συνδρόμου ταυτόχρονα και στα δύο χέρια.

Συνήθως οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο αισθάνονται μούδιασμα (αιμωδίες), αίσθημα τρυπήματος με βελόνες (παραισθησίες) ή αίσθημα καψίματος (καύσου) στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού τους (περιοχή κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος στην παρακάτω εικόνα).

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι η ανοιχτή διατομή εγκαρσίου συνδέσμου και η ανοιχτή διατομή εγκαρσίου συνδέσμου με μικρή τομή (minimally invasive). Η πιο εξελιγμένη μέθοδος λέγεται αρθροσκοπική απελευθέρωση καρπιαίου σωλήνα και έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες.

Πόσο διαρκεί η αρθροσκοπική απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα και με τι τομή γίνεται;
Η αρθροσκοπική απελευθέρωση του μέσου νεύρου γίνεται με τομή 1-2 εκατ. στο αντιβράχιο με τοπική αναισθησία και διαρκεί ελάχιστα (5-10 λεπτά). Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί το χέρι του αμέσως μετά την πρώτη μετεγχειρητική αλλαγή.

Γιατί να προτιμήσω αυτή την μέθοδο σε σχέση με τις άλλες;
Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι σαφή: Η επέμβαση δεν αφήνει καμία ουλή στην παλάμη και δεν δημιουργεί προβλήματα στο δέρμα, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες 10 ημέρες μετά την εγχείρηση, πολύ νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με τις ανοικτές μεθόδους.

Μύθοι και αλήθειες
 • Μύθος
  Το σύνδρομο  καρπιαίου σωλήνα που με συμπτώματα πόνου και αιμωδιών (μουδιασματων) μπορεί να υποχωρήσει ή να θεραπευτεί συντηρητικά.
 • Αλήθεια
  Εφόσον η συμπτωματολογία επιμείνει πάνω από τρεις μήνες, μόνο χειρουργικά μπορεί ν' αντιμετωπιστεί ριζικά η πίεση στο μέσο νεύρο. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία μπορεί κάποιος ν’ αναμείνει  μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι η εγκυμοσύνη.
 • Μύθος
  Υπάρχει περίπτωση υποτροπής (επανεμφάνισης) του συνδρόμου μετά το χειρουργείο.
 • Αλήθεια
  Όταν η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου γίνεται σωστά, δεν υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης των συμπτωμάτων, εκτός από αυτήν κατά  την οποία η πίεση του νεύρου διαρκεί πολλά χρόνια, και εχουν προκληθεί μόνιμες αλλοιώσεις στο νεύρο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χειρουργείται όσο νωρίτερα γίνεται.
 • Μύθος
  Η χρονική διάρκεια του χειρουργείου είναι η ίδια είτε με την ανοικτή (με τομή) είτε με την ενδοσκοπική μέθοδο.
 • Αλήθεια
  Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου είναι πολύ μικρότερος με την ενδοσκοπική μέθοδο, αρκεί να εφαρμόζεται από έμπειρο χειρουργό χεριού.
Δρ Βασιλική Τσιαμπά, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου